| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

17 - Μονιμοποίηση και Εξέλιξη Μελών ΔΕΠ

Page history last edited by Kensai 15 years, 2 months ago

{ Και εδώ υπάρχουν πολλές λεπτομερείς περιγραφές στους διάφορους νόμους οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να διασφαλίσουν την αξιοκρατία, τη δίκαιη μεταχείριση όλων των μελών ΔΕΠ, και υψηλές προδιαγραφές για μονιμοποίηση και προαγωγή. Σπάνια κάποιο μέλος ΔΕΠ αποπέμπεται. Και πάλι το πρόβλημα ίσως έγκειται στο ότι το τμήμα και μόνο αποφασίζει για αυτό. Η συναισθηματική σύνδεση με συνάδελφο καθιστά δύσκολη την απόφαση για άρνηση μονιμότητας, ακόμα κι όταν αυτή είναι απόλυτα ενδεδειγμένη. Η απουσία αξιολόγησης και η απουσία «κόστους» για το τμήμα (το κράτος πληρώνει, δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός θέσεων) εντείνει το πρόβλημα. }

 

Οι Επίκουροι διορίζονται με θητεία. Οι Αναπληρωτές και οι Καθηγητές είναι μόνιμοι. Αν ένα μέλος ΔΕΠ εκλεγεί από άλλο ίδρυμα κατευθείαν στη βαθμίδα του Αναπληρωτή, το ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να το διορίσει χωρίς μονιμότητα και να το κρίνει για μονιμότητα μέσα σε 3 χρόνια.

 

Οι Επίκουροι διορίζονται αρχικά για 2 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 3. Στο τέλος των 5 ετών κρίνονται για προαγωγή και μονιμότητα (ταυτόχρονα).

 

Για την εξέλιξη ενός μέλους ΔΕΠ δεν προκηρύσσεται νέα θέση (κλειστή διαδικασία). {Η ανοιχτή διαδικασία είναι τραγελαφική. Σπάνια άλλος υποψήφιος κάνει αίτηση όταν ξέρει ότι η θέση είναι για εξέλιξη υπάρχοντος μέλους ΔΕΠ }

 

Η διαδικασία για την εξέλιξη ή τη μονιμοποίηση είναι παρόμοια: ο υποψήφιος προετοιμάζει αναλυτικό βιογραφικό όπου περιγράφεται το διδακτικό και ερευνητικό του έργο. Ζητούνται συστατικές επιστολές από επιστήμονες διεθνούς κύρους, κατά προτίμηση αλλοδαποί, του ίδιου γνωστικού αντικειμένου. Η κρίση γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ βαθμίδας ίσης ή ανώτερης αυτής την οποία αιτείται ο υποψήφιος.

 

Το κάθε τμήμα οφείλει να καθορίσει ποσοτικά, αντικειμενικά κριτήρια τα οποία απαιτούνται για εξέλιξη σε κάθε βαθμίδα. Τα κριτήρια αυτά εγκρίνονται από τον αντιπρύτανη ΑΥ και περιλαμβάνονται στον εσωτερικό κανονισμό του.

 

Μονιμοποιήσεις και εξελίξεις εποπτεύεται από το ΓΔΑ, το οποίο εξετάζει όλα τα έγγραφα και συγκρίνει τα επιτεύγματα του υποψηφίου με τα δημοσιευμένα κριτήρια που θέσπισε το τμήμα.

 

Θετική κρίση του τμήματος προωθείται στην Κοσμητεία για έγκριση. Θετική κρίση της Κοσμητείας προωθείται για έγκριση στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Θετική κρίση του Π.Σ. προωθείται για έγκριση στο ΣΕ. Τόσο η Κοσμητεία, όσο και το Πρυτανικό συμβούλιο, και το ΣΕ έχουν το δικαίωμα να ανατρέψουν την πρόταση του τμήματος. Μετά από αρνητική κρίση σε οποιοδήποτε σημείο της ανωτέρω διαδικασίας, ο υποψήφιος μπορεί να ασκήσει έφεση στην αμέσως επόμενη βαθμίδα, μέχρι το ΣΕ. Μπορεί και να απευθυνθεί στο ΓΑΔ.

 

Όλες οι ψηφοφορίες για εκλογή προέδρου, εκλογές και μονιμοποιήσεις μελών ΔΕΠ, κτλ είναι μυστικές.

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.